Δέκα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμου, στον περιφερειακό δρόμο του νησιού, βρίσκεται το παραλιακό χωριό Κοκκάρι, που δυο μικροί κάβοι, σχηματίζουν ένα μικρό όρμο, που παλιά ήταν το επίνειο των Μυτιληνιών.

Ο οικισμός άρχισε να χτίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα, πάνω σε ερείπια παλιού Χριστιανικού οικισμού, όπως αναφέρεται, από κατοίκους των Μυτιληνιών, πιθανόν και άλλων χωριών. Αρχικά ήταν χτισμένο πάνω σε δυο λόφους που υπάρχουν εκεί, αργότερα άρχισε να επεκτείνεται και στην πεδιάδα.

Φώτο 1 Φώτο 2
Η πηγή «Μάνα» στο Κοκκάρι

Έτσι την έχουν ονομάσει οι κάτοικοί της. Είναι από τις αρχαιότερες και ονομαστότερες του νησιού. Είχε παίξει βασικό ρόλο στην αρχαία ονομασία του νησιού ως «Υδρίλη». Γύρω από την πηγή υπήρχε αρχαίος ναός, υπολείμματα του οποίου είναι δυο μαρμάρινες κολόνες (φωτό 3). Η παράδοση τον έχει φέρει επί των ημερών μας ως ναό του Ασκληπιού κατ? άλλους του Ήφαιστου η πηγή. Στους νεότερους χριστιανικούς χρόνους οι κάτοικοι έκτισαν εξωκλήσι προς τιμήν του αγίου Παντελεήμονα (φωτό 4). Η πηγή κατά τους χειμερινούς μήνες αναβλύζει περί τα 15.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, αρίστης ποιότητας με αγωγιμότητα 300 ms, που τροφοδοτεί το χωριό Κοκκάρι για ύδρευση και άρδευση. Στο χώρο αυτό συνεχίζει να διατηρείται το πανηγύρι κάθε χρόνο στις 27/7 προσφέροντας την καθιερωμένη «γιορτή», φαγητό φτιαγμένο από σιτάρι, κρέας γίδας και κρεμμύδια (φωτό 5).

Η ιστορία της ανέγερσης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου θεμελιώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1902. Ο θεμέλιος λίθος έγραφε:

«ΗΓΕΜΟΝΕΥΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΕΥΟΝΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΠΟΥΡΑΛΗ ΕΤΕΘΗ Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΟΥΤΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1902 ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΦΩΤΙΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΓΑΡΟΥΦΑΛΗ»

Ιστορία του Κοκκαρίου

Το Κοκκάρι βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το λιμάνι του Βαθιού. Παραλιακό χωριό, χτισμένο σε τοποθεσία εξαιρετικού κάλλους, με τη θάλασσα από τη μια πλευρά και την πυκνή βλάστηση από την άλλη, σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ελκυστικά θέρετρα της Σάμου, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός τουριστών.

Η ετυμολογία του ονόματός του είναι αμφισβητούμενη. Σύμφωνα με τον Νικόλαο Δημητρίου το Κοκκάρι δεν ονομάστηκε έτσι από το ομώνυμο φυτό αλλά από το όνομα του πρώτου ή σπουδαιότερου οικιστή. Από μικρός οικισμός αγροτών και ψαράδων στην αρχή εξελίχθηκε σε μεγάλο χωριό, με πολλά ξενοδοχεία και κέντρα εξυπηρέτησης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, χωρίς όμως να χάσει την γραφικότητά του και χωρίς να εγκαταλειφθούν οι παραδοσιακές καλλιέργειες του αμπελιού και της ελιάς.